Номер 42 (1482), 7.11.2019

Змiни цiн на продукти харчування на споживчому ринку Одеськоï областi у сiчнi — вереснi 2019 року

За 9 мiсяцiв поточного року цiни (тарифи) на споживчi товари (послуги) по Одеськiй областi зросли на 3,2 % (по Украïнi — на 3,4 %).

Продукти харчування та безалкогольнi напоï стали дорожче на 4,2 %.

Серед продуктiв харчування найсуттєвiше (на 24,3 %) подорожчали фрукти, у тому числi кiвi — в 1,8 раза, ягоди — в 1,7 раза, лимони та яблука — в 1,5 раза.

При загальному зниженнi цiн на овочi на 0,2 %, картопля пiдвищилася у цiнi у 1,8 раза, гриби — на 15,2 %. Водночас подешевшали перець солодкий на 78,8 %, огiрки — на 65,5 %, помiдори — на 56,9 %, цибуля рiпчаста — на 48,7 %, буряк — на 40,0 %.

Цiни на рибу та продукти з риби зросли на 8,4 %, що обумовлено, насамперед, подорожчанням живоï, охолодженоï риби на 16,9 %.

За групою цукор, джем, мед, шоколад та кондитерськi вироби цiни зросли на 4,9 %, зокрема, на мед — на 8,4 %, на цукор — на 6,5 %.

Прирiст цiн на хлiб i хлiбопродукти становив 6,0 %. Серед товарiв цiєï групи значно (на 38,7 %) пiдвищились цiни на пшоно. Крупи гречанi зросли в цiнi на 25,8 %, пластiвцi вiвсянi — на 10,5 %. Поряд з цим рис став дешевше на 2,6 %.

Зафiксовано збiльшення цiн на м’ясо та м’ясопродукти, яке становило 5,8 %, у тому числi на сосиски, сардельки першого гатунку — на 15,9 %.

Молоко, сир та яйця знизились у цiнi на 4,9 %, перш за все, у результатi здешевлення яєць на 26,7 %. Водночас м’якi нежирнi сири зросли в цiнi на 3,1 %.

На 1,8 % знизилися у цiнi олiя та жири, що в значнiй мiрi спричинено здешевленням сала на 16,0 %, у той же час маргарин подорожчав на 5,2 %.

Серед безалкогольних напоïв найбiльше подорожчала питна вода (на 17,0 %).

Головне управлiння статистики в Одеськiй областi.